Wednesday, February 06, 2008

Hapini dyert e tolerances...


I shquari Mevlâna , mjaft i njohur ne tere boten lindi me 30 Shtator 1207 ne qytetin Belh te shtetit te atehershem Horasan (sot gjendet ne Afganistan).
Mevlana qe nje figure dhe dijetar i shquar , doktrina,filozofia dhe mendimet e te cilit jane ende nje nga muzat e shume artisteve dhe njerezve.
Ne nje bote si kjo e sotmja , ku mbizoterojne luftrat,keqkuptimet dhe mungesa totale e mirekuptimit , doktrinat humaniste,tolerante dhe empatike te Mevlanes , jane si balsam per tere shpritrat tane.
Po ndaj sot me ju disa thenie dhe shprehje te tij.
Se pari po ve te preferuaren time:

Eja,eja, cilido qofsh ti serish eja,
ne daç i pafe,ne daç zarathustre apo pagan, ti eja;
Dera jone , nuk eshte dera e deshperimit,
edhe sikur ta kesh thyer njeqind here betimin tend , ti eja...
si dhe disa shprehje te tjera te tij:

1.Pas vdekjes sone mos nai kerkoni varret ne kete bote varret tona gjenden ne zemrat e te ndjeshmeve..2.Do te doja te isha diell , qe ne forme rrezesh te arta shperndahet neper oqeane dhe shkretetira do te desha te isha si ajo era qe fryn fytyres ajo ere qe fryn naten dhe perzihet me lutjet e te pafajshmeve...3.Nese je ti ai/ajo qe ma merr jeten, vdekja do t'me ishte kaq e embel nese jemi bashke vdekja do te ishte me e embel se ky xhan i embel...4.Mos u be nje pike , ktheje veten ne nje det meqenese ke mall per detin , zhduke piken..afrohu,afrohu5.Ose duku siç je , ose ji siç dukesh!

per me shume info rreth Mevlanes:http://en.wikipedia.org/wiki/Jalal_ad-Din_Muhammad_Balkhi-Rumi

7 comments:

belle_fleur said...

"Do te doja te isha diell , qe ne forme rrezesh te arta shperndahet neper oqeane dhe shkretetira do te desha te isha si ajo era qe fryn fytyres ajo ere qe fruyn naten dhe perzihet me lutjet e te pafajshmeve..."

Fotoja klas pa harruar dhe titullin qe i shkon shume fare! Te gjitha theniet/shprehjet me pelqeyen, por kjo me lart me terhoqi me shume.

Flm!

mumisbest said...

Shume te bukura keto pjese qe ke zgjedhur.
Me lejo te bej nje verejtje te vockel. "Mevlana" eshte titull. Emri i autorit eshte Xhelal ed-din Rumi, ose thjesht Rumi, sic njihet sot.
Anyway, more like this pleeease.

eni said...

belle & mumisbest: flm shoqe!

103whispers said...

"Pas vdekjes sone mos nai kerkoni varret ne kete bote varret tona gjenden ne zemrat e te ndjeshmeve.."

so damn true

eni said...

yep loved that too whisper!

klodiana said...

faleminderit per kete, en. nuk e kisha lezuar ndonjehere. kaq e thjeshte, dhe po aq domethenese.

eni said...

klod: flm lal..ka dhe shume te tjera shume te bukura po i gjeta ne anglish ti dergoj..puç

About Me

My photo
Albanian digital and analogue photographer with a huge love for alternative printing process and all other avantgarde mixed media techniques. All of the work in this blog (photos,writings) except the ones whose source is shown , belong to the blog author.Do not take them without permission.This work is under protection!

book covers from my photos

This content requires Adobe Flash Player version 8.0.0 or greater. Get Flash

http://www.lulu.com/shop/arb-elo/zero-3d-a5/paperback/product-18704303.html?showPreview=true &

This content requires Adobe Flash Player version 8.0.0 or greater. Get Flash

http://www.lulu.com/shop/arb-elo/xixa-t%C3%AB-zeza/paperback/product-20779928.html?mid=social_facebook_pubsharefb?showPreview=true

Behance Network Profile

eni turkeshi Portfolio

my vimeo video collage

Follow this blog with bloglovin

Follow Albtranslator

Follow by Email

Stop plagiarism!

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

stumble upon

Stumble Upon Toolbar

What Photographers said about my work

http://www.flickr.com/groups/contrasted_gallery/discuss/72157625043221479/

Creative Common Licence

Proud Founder of Independentphotos Group!

Independentphotos. Get yours at bighugelabs.com/flickr

Proud Admin of Albanian Photographer's Group

Fotografe Shqiptare / Albanian photographers. Get yours at bighugelabs.com/flickr

travel brain

Travel Map
I've been to 121 cities in 17 countries
Eni is an explorer that:
does their own thing
is happy with a roof and running water
flirts with danger
Travel cred: great
I rank in the top...
0.1% most cities visited - Albania
0.2% most cities visited - Kosovo
0.4% most cities visited - Denmark

Search This Blog

Blog Archive

Followers

Counters for Albtranslator